Salmonela u školi "Drinka Pavlović"

21.11.2013. 16.55

64 0

Beograd -- Epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje saopštili su da je laboratorijski nalaz potvrdio dijagnozu salmoneloze kod četiri učenika OŠ "Drinka Pavlović".

Ekipa Zavoda je, u saradnji sa Republičkom sanitarnom inspekcijom i Republičkom veterinarskom inspekcijom, izašla na teren radi epidemiološkog ispitivanja i preduzimanja mera, nakon što su ih nadležni pedijatar Doma zdravlja "Stari grad" i direktor škole "Drinke Pavlović" juče obavestili da se kod dva učenika pojavila salmoneloza, a kod još pet stomačne tegobe.

"Prema dobijenim podacima, u poslednjih nedelju dana sa stomačnim tegobama i kliničkom slikom salmoneloze obolelo je sedam učenika prvog i drugog razreda ove škole", navedeno je u saopštenju.

U kliničkoj slici obolelih dominirale su povišena telesna temperatura (39 stepeni Celzijusa), učestale kašaste stolice, mučnina, povraćanje i malaksalost.

U OŠ "Drinka Pavlović" svakodnevno se u školskoj kuhinji priprema oko 700 obroka (po 350 obroka za ručak i užinu) za oko 400 učenika.

"Obroke konzumiraju učenici I i II razreda koji su na celodnevnoj nastavi u školi, učenici III i IV razreda koji su u boravku, kao i mala grupa učenika od V do VIII razreda koji posle ili pre početka nastave konzumiraju samo ručak", saopštio je Gradski zavod.

U epidemiji koja je krajem prošlog meseca izbila u nekoliko osnovnih škola u Beogradu, 259 učenika se zarazilo stafilokoknim enterotoksinima, nađenim u špagetama bolonjeze i kuvanim špagetama koje su pripremljene u restoranu "Zlatna varoš".

Utvrđeno je da su svi oboleli jeli hranu posluženu na ručku 30. oktobra, u okviru produženog boravka učenika.

Povodom najnovijeg slučaja zaraze, stručnjaci podsećaju da salmoneloze pripadaju grupi bolesti uzrokovanih zagađenom hranom. Do sada je poznato više od 2.000 različitih serotipova salmonela, ali nisu svi patogeni za čoveka.

S obzirom na to da su otporne u spoljnoj sredini, salmonele se na hrani mogu održati od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Simptomi bolesti se javljaju od šest do 72 sata nakon inkubacije. Bolest počinje naglo, uz proliv, bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje, povišenu temperaturu i do 40 stepeni Celzijusa, glavobolju i malaksalost.

Tegobe traju nekoliko dana (obično dva do pet), a ponekad i mnogo duže, zavisno od imuniteta osobe i tipa salmonela.

Osnovni put prenosa salmonela životinjskog porekla su životne namirnice, nedovoljno termički obrađene (meso i mesne prerađevine, mleko i mlečni proizvodi, jaja i proizvodi spremljeni od njih - kremovi, kolači, sladoled). Voda je ređi put prenošenja salmonela, objasnili su epidemiolozi u Zavodu.

Vašington -- Američki Senat će u decembru uvesti nove sankcije Iranu ako do tada ne bude bilo rezultata u pregovorima Zapada i Teherana oko iranskog nuklearnog programa.

Beograd -- Četvorica članova Privremnog veća tvrde da zbog manjka za plate u Gradu nema para za njihove nadoknade. Đilas: Ne postoji nikakav manjak, plate nisu kasnile.

Istanbul -- U Istanbulu počelo suđenje optuženima za smrt mladića tokom antivladinih protesta u junu u tom gradu, a ispred suda izbio je sukob policije sa demonstrantima.

Zagreb -- Ministarstvo uprave Hrvatske obustavilo je primenu odredbe vukovarskog statuta po kojoj se Grad Vukovar u celosti izuzima od primene dvojezičnosti.

Beograd -- Beogradska policija uhapsila inspektora M.V. (61), osumnjičenog da je primao mito i, po nalogu zamenika javnog tužioca, odredila mu zadržavanje do 48 časova.

Pogorica -- Crnogorski premijer i lider DPS Milo Đukanović izjavio je da ta stranka želi da Vlada Crne Gore do kraja iskoristi mandat koji je dobila na izborima 2012.

Beograd -- Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, niti dati saglasnost za njegovo članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Beograd -- Premijer Ivica Dačić, povodom 18 godina od Dejtonskog sporazuma, podsetio je da je taj sporazum doneo mir u BiH i da bez njega ne bi postojala Republika Srpska.

Beograd -- Srbija neće jednostrano povući kontratužbu za genocid, ali je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Zagrebom o međusobnom povlačenju tužbi, kaže Dačić.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...