Samsung plaća 290 miliona $ zbog kopiranja ajfona

22.11.2013. 07.55

33 0

Samsung i Apple su najveći proizvođači pametnih telefona i vode bitku za liderstvo na tržišu pametnih telefona koje vredi 300 milijardi dolara.

Presuda se tiče 13 starijih Samsungovih uređaja za koje je prethodna porota ustanovila da se nalaze među 26 proizvoda te južnokorejske kompanije koji su poveredili prava Appleovih patenata.

Prethodna porota naložila je da se Appleu plati 1,05 milijardi dolara, ali je sudija Lusi Koh naložila novo suđenje i odbacila deo naknade štete pošto je zaključila da je porota pogrešno izračunala ono što poseduje Samsung.

Samsung je uložio žalbu na tu presudu, a očekuje se da se ponovo žali. Novo suđenje je zakazano za mart zbog tvrdnji Applea da su novi uređaji Samsunga takođe kopirali tehnologiju Applea.

Apple pred sudovima, arbitražama i regulatornim telima širom sveta tvrdi da Samsungovi telefoni s Androidima kopiraju najbitnije osobine iPhonea.

Južnokorejska kompaonija u svojim tužbama navodi da Appleovi patenti nisu valjani i da je ta američka kompanija kopirala Samsunogovu tehnologiju.

Advokat Samsunga Vilijam Prajs rekao je da je Apple loše konstruisao tužbu za kršenje patenata, između ostalog, pozivajući se na pravugaoni oblik smartfonova.

"Apple ne poseduje lepo i seksi", rekao je Prajs pred porotom u San Hoseu. Sudski proces u San Hoseu je bio posebno napet. Sudnica se nalazi na 15 minuta vožnje od sedišta Applea i nekoliko kandidata za porotnike su odbačeni zbog svojih veza s tom kompanijom.

Južnokorejska kompanija je dva puta pokušala da spreči suđenje optužujući Epl, između ostalog, da je pokušao da zapali patriotske strasti pozivanjem porotnika da zaštite američke kompanije od konkurencije iz inostranstva.

Poslednjih nedelja mediji su prepuni informacija o novim i dugoočekivanim konzolama koje domaćim čitaocima uglavnom izazivaju zazubice jer će sopstvene primerke verovatno čekati do iduće godine.

Proizvođač čipova kaže da će 128-bitni procesori možda naći svoje mesto u mobilnim uređajima u predstojećim godinama ali da nam sada ne treba više od 64-bitnih čipova.

LG istražuje tvrdnje jednog britanskog blogera da neki od njihovih smart televizora šalju informacije o navikama u gledanju televizije, uprkos tome što je privatnost podešena u opcijama.

Motorola se nada da će njen jeftini smartfon Moto G obezbediti varnicu potrebnu da se ponovo pokrene njen posao uprkos tome što je Google i dalje drži podalje od Kine, najvećeg tržišta smartfona na svetu.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...