Saudijska Julija traži pravo da se uda za Romea iz Jemena

24.11.2013. 17.00

86 0

Jedna mlada žena iz Saudijske Arabije pozvala je sud Jemena da joj dozvoli da ostane u toj zemlji i uda se za čoveka kog voli, prkoseći svim pravilima obe konzervativne države.

U priči koju su mediji uporedili sa Šekspirovom dramom "Romeo i Julija", Huda al Niran (22) usprotivila se svojoj porodici i nelegalno prešla granicu da bi bila sa svojim ljubavnikom.

Huda se zatim obratila jemenskom sudu, zahtevajući da ostane u zemlji i uda se za Arafata Mohameda Tahara (25), a za to vreme, njene pristalice protestovale su ispred zgrade suda u Sani, noseći transparente s natpisom: "Svi smo mi Huda!".

Ova ljubavna priča i Hudina hrabrost, koja je shvaćena kao zapanjujuća, privukle su veliku pažnju i u Saudijskoj Arabiji i u Jemenu.

Huda se, naime, nije usprotivila samo svojoj porodici koja joj je zabranila da se uda za Tahara, već se usudila da pobegne iz zemlje i prati ga do Jemena.

Ona je na sudu odbila ponudu da je zastupa advokat iz Saudijske Arabije, plašeći se da će je primorati da se vrati kući, preneo je Frans pres.

Umesto toga, Huda je prihvatila da je zastupa advokat kojeg je imenovala jemenska nevladina organizacija "Hud".

Advokat Abdel Rakib al Kadi rekao je da je ovo humanitarni slučaj i da ne sme da izazove rast tenzija između dve zemlje, dodajući da saudijske vlasti vrše pritisak na Sanu da Hudu vrati kući.

Ona je privedena i treba da joj se sudi za nelegalni ulazak u zemlju. Ako bude proglašena krivom, biće proterana u Saudijsku Arabiju.

Sledeće saslušanje zakazano je za 1. decembar, kada Visoki komesarijat za izbeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) treba da odluči da li da Hudi dodeli azil u Jemenu koji je tražila.

Hudin slučaj privukao je i pažnju organizacije za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" (HRW), koja je upozorila vlasti Jemena da bi, ako bi bila vraćena svojoj porodici, njen život bio ugrožen.

Fantastičan, jednostavan i nadasve poučan film namenjen je svima koji žele da malo poboljšaju svoje znanje, a ne bi škodio ni onima koji tvrde da znaju apsolutno sve o istoriji čovečanstva.

Pentagon priprema svoju prvu strategiju za područje Arktika jer ubrzano topljenje leda na tom području daje podsticaj globalnoj trgovini i iskorišćavanju energije, ali bi taj proces mogli da prate i sukobi, rekao je američki ministar odbrane Čak Hejgel tokom konferencije u kanadskom Halifaksu.

Nekadašnji doktor pokojnog pevača Majkla Džeksona, Konrad Marej koji je osuđen na četiri godine zatvora zbog ubistva iz nehata tvrdi da nije ubio kralja popa.

Naučna trupa "Lezatom kroši" (Les Atomes Crochus) iz Francuske predstaviće se od 5. do 8. decembra na beogradskom Festivalu nauke kroz radionice "Uradi sam" - male škole za superheroje, a prirediće i šou program "Vodeno čarobnjaštvo".

U znak slavlja "stvarne lepote" bez magije Fotošopa, žene koje nose veće konfekcijske brojeve fotografišu se u seksi donjem rublju i fotografije objavljuju na Facebook stranici Curvy Girl Lingerie.

Porodica Šaćiri iz Pirota, već sedam decenija bavi se poslastičarskim zanatom, a porodičnu tradiciju naslediće i četvrta generacija koja ulazi u tajne tog posla.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...