Sinidkati ne učestvuju u izmeni ZOR

21.11.2013. 10.12

25 0

Sinidkati ne učestvuju u izmeni ZOR

Beograd -- Oba reprezentativna sindikata u Srbiji najavila su danas da će izaći iz radne grupe koja je zadužena za izradu nacrta izmena Zakona o radu.

Oba reprezentativna sindikata u Srbiji - Ujedinjeni granskih sindikata Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije, najavila su danas da će izaći iz radne grupe koja je zadužena za izradu nacrta izmena Zakona o radu.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, Branislav Čanak rekao je novinarima da se prosečan radnik u Srbiji suočava sa stalnom pretnjom gubitaka posla i da predložene izmene Zakona o radu ne nude nikakva nova rešenja da bi se situacija poboljšala.

"Nema podsticaja, ni u jednom članu se ne kaže da se nudi pomoć mladima ili starima kada ostanu bez posla. Predložene izmene Zakona samo pogoršavaju stvar", ocenio je Čanak na regionalnom skupu o zaštiit prava zaposlenih.

Po njegovim rečima, predloženiim izmenama Zakon o radu ne rešavaju se problemi radnika, već se njima situacija samo pogoršava uvođenjem agencije za privremeno zapošljavanje.

"Agencija će nekome doneti dobru zaradu, nisam siguran da će ona u trenutku kada imamo 30 odsto nezaposlenih slediti državu i Ministarstvo privrede. Agencije nisu dužne da slušaju. To je privatan biznis", kazao je Čanak.

On je rekao da u Srbiji već postoji indstitucija kao što je Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) i da nema potrebe za uvođenje privatnih agencija.

Čanak je dodao i da postoji mogućnost da se NSZ ugasi ukoliko bi privatne agencije povukle stručne kadrove koji u njoj rade. Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Martinović kazao je da je upoznat sa mogućnošću da sindikati izađu iz radne grupe i da takva situacija produžava rok za donošenje nacrta pošto su mnoga pitanja za koja je neophodan stav sindikata ostala nerešena.

On je kazao i da ne zna da li će u nacrtu izmena Zakona o radu ostati predlog da bude osnovana agencija za privremeno zapošljavanje i da po tom pitanju postoje brojne polemike u Ministarstvu.

Martinović je ocenio da uvođenje agencije može da "otvori Pandorinu kutiju" i Ministarstvu nije cilj da radnike stavlja u neizvestan položaj.

Izmene Zakona o radu kojim bi se olakšalo zapošljavanje i otpuštanje radnika i produžio rad na određeno vreme trebalo bi da budu usvojene do kraja ove godine.

Stručnjaci kažu da će saradnike Donalda Trampa zanimati vrhunske lokacije poput Generalštaba za izgradnju hotela. I Arapi najavljivali kupovinu Generalštaba.

Termoelektrana "Štavalj", čija se izgradnja planira na tertoriji opštine Sjenica, preporodiće pvu najnerazvijeniju opštinu u Srbiji, kaže Vlado Milošević.

Da li će kineski trgovci opet otvoriti radnje na koje su stavili katance posle najave Poreske uprave da će kontrolisati i njihovo poslovanje, još je neizvesno.

Elektroprivreda Srbije (EPS) je odustala od svoje inicijative za uvođenje jedinstvene cena troškova distribucije električne energije na celoj teritoriji Srbije.

Investitori iz Rusije spremni su da ulažu novac ali samo u projekte u kojima će im naša država, uključujući i lokalne samouprave biti partner, odnosno garant.

Nafta je danas umereno pojeftinila, na indikativnim tržištima u SAD i Evropi, nakon početka pregovora u Ženevi o kontraverznom nuklearnom programu Irana.

Aviokompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad uputila je saopštenje medijima u kojem pojašnjava da se ime te kompanije piše kao Etihad, a ne Itihad.

Potpisan ugovor o izgradnji nove termoelektrane u Kostolcu snage 350 megavata i proširenju kapaciteta kopa Drmno sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje.

Prema rang listi časopisa "Biznis i finansije" na prvom mestu po konsolidovanoj dobiti nalazi se Naftna industrija Srbije (NIS) sa 45,5 milijardi dinara.

Predsednik Izvršnog odbora KBM banke Alojz Kovše kaže da će za nekoliko dana Vladi Srbije biti isplaćeno 5,6 miliona evra za 12,89 odsto vlasništva u toj banci.

Srbija je uspela da dobije jednu milijardu dolara kredita od ukupno 3 po najpovoljnijim uslovima koje je Kina namenila za 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...