“Sprečiti oglašivače da građanima nude suplemente”

24.11.2013. 18.37

21 0

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost ukazao je na problem što sve veći broj oglašivača građanima sa zdravstvenim smetnjama nudi različite trave, masti, kapi, suplemente i dodatke ishrani, koji, navodno imaju za cilj najbrži mogući zdravstveni oporavak.

Kako se navodi u saopštenju tog saveta, reč je o medijskoj kampaniji koja se sprovodi preko elektronskih medija sa nacionalnom frekfencijom, a da je zabrinjavajuće što Ministarstvo zdravlja i Republička radiodifuzna agencija na to ne reaguju.

"Sumnjivi oglašivači nasuprot prihvaćenim medicinskim metodama, nude brza ozdravljenja i tako građane sa zdravstvenim smetnjama dovode u zabludu da, za manje ili veće količine novca, mogu rešiti svoje zdravstvene tegobe", navodi se u saopštenju i dodaje da se niko nije zapitao kakvi su medicinski efekti reklamiranih trava, masti, kapi, suplemenata i dodataka ishrani...

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost zatražiće od Ministarstva zdravlja i Republičke radiodifuzne agencije da zauzmu stav i onemoguće da, kako navode, primenom očiglednih "rupa u zakonu”, nesavesni oglašivači dovode građane u zabludu i samim tim u možda nerešiv zdravstveni problem.

Injekcije steroida koje se uobičajeno daju ženama koje će se poroditi pre vremena, mogu kod deteta povećati šanse za pojavu poremećaja ponašanja i nekih emocionalnih problema, sopštili su naučnici.

Zog besparice u zdravstvenim fondovima kardiolozi predlažu jeftinije metode prevencije. Prestanak pušenja poboljšava šanse za bolje opšte zdravlje i duži život. Nekoliko meseci posle prestanka pušenja rizik od srčanog udara je isti kao kod nepušača.

U Beogradu živi oko 30.000 punoletnih građana zavisnika od kocke, kladionice niču svuda a njihovi gosti su često srednjoškolci koji vide mogućnosti da na brz način zarade nešto džeparca, ne razmišljajući da potencijalno upadaju u zamku patološkog klađenja jednako opasnog kao alkoholizam ili droga.

Vodeći uzrok smrti novorođenčadi i kasnijeg invaliditeta još nije dovoljno objašnjen, pa su globalne zdravstvene organizacije odlučile da koordinišu istraživanja.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...