Srbiji milijarda $ kredita od Kine

20.11.2013. 14.51

29 0

Beograd -- Srbija je uspela da dobije jednu milijardu dolara kredita od ukupno 3 po najpovoljnijim uslovima koje je Kina namenila za 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić kazao je da deo od milijarde dolara ide za izgradnju auto-puta Beograd-Čačak, a drugi deo za nov blok u Teremoelektrani "Kostolac B" i za proširenje ugljenokopa.

"To je veliki uspeh i za Srbiju kao društvo jer je pokazala da ima dobre i adekvatne projekte", kazao je ministar na konferenciji za novinare posle potpisivanja ugovora vrednosti 700 miliona dolara za projekat u Kostolcu.

Antić, koji je i koordinator Srbije za međudržavnu saradnju Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, istakao je da je Kina planira da plasira deset milijardi evra kredita za infrastukturne projekte u tim regionima.

U Bukureštu će se 25-27. novembra održati sastanak predsednika Vlade Kine Lija Kećijanga sa 16 premijera zemalja Srednje i Istočne Evrope, a dolazi i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Antić je kazao da su već dogovoreni sastanci Dačića sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i premijerom Kine.

"Jedna od ključnih tema biće mogućnosti rehabilitacije pruge između Beograda i Budimpešte", kazao je on.

Antić je ocenio da se kroz mehanizam finansiranja koji nudi Kina, otvara perspektiva razvoja čitavog regiona, a "na nama je da zajedno s kineskim prijateljima nađemo projekte, i modalitete za finansiranje jer se Srbija trenutno nalazi na crvenoj liniji kreditne zaduženosti i moramo da vodimo računa da je ne pređe".

Da li će kineski trgovci opet otvoriti radnje na koje su stavili katance posle najave Poreske uprave da će kontrolisati i njihovo poslovanje, još je neizvesno.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u Njujorku da je američki biznismen i investitor Donald Tramp zainteresovan za izgradnju ekskluzivnog hotela u Beogradu.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije isplatilo je danas registrovanim poljoprivrednim proizvodjačima poslednju tranšu namenjenu podsticajima za biljnu proizvodnju.

Vojvođanska banka očekuje da ovu godinu završi sa profitom od 15 do 16 miliona evra, odnosno oko 1,8 milijardi dinara, izjavili su predstavnici te banke.

Ministar Velimir Ilić je ocenio da bez uređenog katastra Srbija ne može uspešno nastaviti proces evropskih integracija, ni obezbediti svoj uspešan razvoj.

Svečani početak radova na Južnom toku u Srbiji počeće, kao što je i planirano - 24. novembra, potvrdila je danas ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je konkurs za za dodelu podsticajnih sredstava za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu - turizma i zanatstva.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...