Srpska diplomatija je kao Divlji zapad

20.11.2013. 14.04

72 0

Jovanović je, povodom izjave ministra inostranih poslova Ivana Mrkića da Srbija trenutno nema nijednog kandidata za ambasadora u najmoćnijim zemljama sveta, poput SAD, Nemačke, Kine, konstatovao da su na najviša mesta postavljani neprofesionalci, dok je u “gornjem ešalonu diplomata” u rangu ambasadora došlo do čistke bez uvažavanja profesije, već isključivo po partijskoj liniji - neki su otišli u penziju, a kadrovi nisu podmlađivani što je dovelo do postojeće situacije, odnosno do vakuuma o kome Mrkić govori.

- U evropskim zemljama nema mesta padobrancima u diplomatiji - sve su to profesionalci, a Srbija se ponašala kao Divlji zapad u odnosu na evropske vrednosti. Vakuum koji je nastao je problem za svakog ministra koji neće da se upusti u partijske igre koje su nas dosad mnogo koštale - kaže Jovanović.

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka, za “Blic” kaže da Srbija ima ljude za ta mesta, ali očigledno ne i ljude od poverenja, odnosno “politički podobne diplomate”.

- Za te diplomate je ključno da imaju direktan kontakt s najvišim državnim funkcionerima, što je u ovom slučaju očigledan problem - navodi Simić.

On ne isključuje mogućnost ni da neko od tih odgovornih, ali istovremeno i atraktivnih mesta pojedinci iz političke garniture “čuvaju” za sebe, sećajući se situacije kada je u vreme Slobodana Miloševića bilo upražnjeno ambasadorsko mesto u Pekingu, jednoj od retkih država s kojima odnosi nisu bili poremećeni.

U diplomatiji je, kako kaže Simić, reciprocitet ključna formula, a sve navedene zemlje u Srbiji imaju ugledne diplomate te otezanje s imenovanjem izaslanika Srbije nije dobra poruka i govori o svojevrsnom nepoštovanju, jer ako su odnosi na nivou otpravnika poslova, ma kako sposobni oni bili, to govori o krizi u odnosima.

- Možda je bilo bolje i ostaviti stare ambasadore nego ih povlačiti i ostavljati upražnjeno mesto. Takav je slučaj s bivšim ambasadorom u Kini - Miomirom Udovičkim koji ima odlične kontakte i bio je proglašen novinskom ličnošću godine u Kini, a sada je pomoćnik ministra spoljnih poslova, a mesto ambasadora je upražnjeno - podseća Simić.

S Mrkićevom konstatacijom da Beograd nema kadrove za ključna mesta u diplomatiji nije saglasan Dušan Spasojević, donedavni ambasador Srbije u Ankari i predsednik Spoljnopolitičkog odbora DS, koji navodi da “bez obzira na lošu kadrovsku politiku koja je duže vreme vođena u MSP, nema sumnje da postoje ljudi koji svojim profesionalnim i ličnim kvalitetima ispunjavaju zahteve potrebne za dostojno prezentovanje i zaštitu naših interesa u navedenim zemljama”.

Извор: blic.rs

У категорију паге

Loading...