Stefanović s članovima Bundestaga

21.11.2013. 12.37

84 0

Beograd -- Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović sastao se danas u Beogradu sa predstavnicima nemačkog Parlamenta povodom stipendija za kandidate iz Srbije.

U okviru programa za dodelu "Međunarodne parlamentarne stipendije" Bundestaga, ukupno 120 stipendistkinja i stipendista iz 28 država od 3. marta do 31. jula 2014. godine dobiće priliku da se upoznaju sa parlamentarnim sistemom Nemačke u sklopu stipendije koju u potpunosti finansira nemački Bundestag.

Program ima za cilj omogućavanje neposrednog sagledavanja političkih tokova i procesa odlučivanja.

Stipendistkinje i stipendisti radiće u kancelarijiama poslanika i poslanica Bundestaga, a biće upisani i na neki od univerziteta u Berlinu, tako da će biti u prilici da učestvuju i na predavanjima i u drugim nastavnim aktivnostima. Program se realizuje pod pokroviteljstvom predsednika nemačkog Bundestaga, a u saradnji sa tri univerziteta u Berlinu.

Nemački Bundestag pokriva sve putne, smeštajne i troškove osiguranja i obezbeđuje mesečnu stipendiju.

Za vreme boravka u Beogradu nemačka delegacija sastaće se sa ličnostima iz politike, privrede i prosvete, kao i sa bivšim stipendistkinjama i stipendistima u cilju održavanja već postojećih kontakata.

U mnogim zemljama su bivše stipendistkinje i stipendisti formirali udruženja u cilju održavanja interkulturalnog dijaloga i umrežavanja.

U Srbiji udruženje bivših stipendista postoji od aprila 2010. godine i okuplja ukupno 43 učesnika programa "Međunarodne parlamentarne stipendije", navela je ambasada Nemačke u Beogradu.

Berlin -- Šta će raditi šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele kada bude formirana nemačka vlada u kojoj nema mesta njegovim liberalima, još uvek se ne zna.

Beograd -- Na početku sednice skupštine na kojoj se raspravlja o amandmanima na zakon o detektivskoj delatnosti, poslanici DS tražili prekid zbog izjave o genocidu.

Beograd -- Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je povodom zahteva za pomilovanje Radomira Markovića da niko ne može da utiče na njega kakva će biti odluka.

Beograd -- Političku scenu potresa novi obračun između vlasti i opozicije zbog optužbe SNS-a da je DS dok je bila na vlasti "počinile genocid nad radnicima u Srbiji".

Kragujevac -- Telo starije žene izvučeno je danas iz jezera Bubanj u Kragujevcu, izjavio je Tanjugu portparol Policijske uprave u tom gradu Slobodan Lazarević.

Novi Sad -- Predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM Ištvan Pastor izjavio je danas da smena lokalne vlasti u Subotici ne dovodi u pitanje legitimitet pokrajinske vlasti.

Milano -- Sud u Milanu saopštio da ima dovoljno dokaza da je Silvio Berluskoni imao seksualne odnose s maloletnom plesačicom poznatom pod umetničkim imenom Rubi.

Varšava -- Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun apelovao je danas na Rusiju da bude blaga prema aktivistima Grinpisa jer imaju važnu ulogu u društvu.

Beograd -- Više od 80 odsto mladih do svoje 17. godine je probalo alkohol i redovno ga konzumira, najčešće prilikom izlazaka vikendom, pokazalo je istraživanje.

Beograd -- Poslanici su danas, u delu sednice predviđene za to, postavljali pitanja o izdavanju univerzitetskih diploma, pretnjama frontmenu Riblje čorbe, niklu...

Priština -- Prioritet kosovske diplomatije u 2014. godini je pronalaženje najlakšeg načina za prijem Kosova u Ujedinjene nacije, izjavio je šef diplomatije Enver Hodžaj.

Beograd -- DS zatražila da se šef poslanika SNS Zoran Babić javno izvini žrtvama genocida, građanima Srbije i DS zbog izjave da su demokrate počinile genocid na radnicima.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...