STRUČNJACI DOKAZALI: Debljina zapisana u genima

28.11.2013. 10.53

21 0

Osobe s dve kopije gena imaju prosečno 3 do 5 kilograma viška, a osobe s jednom kopijom gena imaju 1 do 2 kg viška u poređenju sa osobama koje nemaju FTO gen

LONDON - Istraživanje koje su sproveli naučnici Univerziteta Oksford obuhvatilo je 2.000 osoba sa šećernom bolesti tipa 2, a rezultati pokazuju da je kod njih prisutan i gen FTO.

Osobe koje imaju taj gen imaju i 70 odsto veću verovatnoću za prekomernu telesnu masu, piše portal Moj doktor i ističe da se FTO gen javlja kod jedne od šest osoba.

Dobijene rezultate potvrđuje i najnovija studija sprovedena na 38.759 Engleza, Finaca i Italijana, koja je pokazala da telesna masa zavisi od jedne ili dve kopije gena FTO.

Osobe s dve kopije gena imaju prosečno 3 do 5 kilograma viška, a osobe s jednom kopijom gena imaju 1 do 2 kg viška u poređenju sa osobama koje nemaju FTO gen.

Prekomerna težina je glavni uzrok srčanih bolesti, karcinoma i dijabetesa tipa 2, pa zdravstveni radnici ističu da je postala veći zdravstveni problem od pušenja i alkohola.

Извор: kurir-info.rs

У категорију паге

Loading...