Svetlo na kraju tunela za Grčku

22.11.2013. 14.38

67 0

Atina -- Nemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Antonis Samaras poručili su danas da vide "svetlo na kraju tunela" za rešavanje krize u Grčkoj.

Posle razgovora u Berlinu, Merkelova je pozdravila "impresivne činjenice" i "značajan napredak" Grčke u smanjenju ogromnog duga, što je, prema njenim rečima, rezultat žrtvi grčkog naroda, prenosi Frans pes.

"Želela bih da istaknem da postoji svetlo na kraju tunela za rešavanje krize u Grčkoj", rekla je Merkelova novinarima, nakon što je Samaras izrekao istu optimističnu frazu u svom govoru.

"U ovom trenutku smo suočeni sa preliminarnim uspehom, ali imamo puno poverenje u grčku vladu i njenog premijera", dodala je Merkelova.

Grčka je ove nedelje predstavila budžet za narednu godinu, uz prognozu da će duboka recesija biti okončana naredne godine, pomoću rasta od 0,6 odsto.

Međutim, posmatrači iz Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke i Evropske komisije, koji su boravili u poseti Grčkoj radi procene njenog napretka u sprovođenju programa ekonomskih reformi, napustili su zemlju bez postizanja potpunog dogovora, navedeno je u saopštenju MMF-a.

Naime, "trojka" predviđa da će budžetski deficit Grčke naredne godine premašiti 1,5 milijardi evra, dok grčka vlada prognozira deficit koji je nešto iznad 500 miliona evra.

Međutim, uprkos ovakvim podacima, Merkelova je poručila da fiskalni deficit "nije ogroman". Sa druge strane, Samaras je izjavio da nije došao u Berlin kako bi tražio labavljenje uslova iz paketa pomoći.

"Aktuelni sporazum je u toku, mi smo na dobrom putu, i ne tražimo ništa više. Mi radimo naš deo posla i verujemo da svako mora da se drži svog dela ugovora", zaključio je Samaras.

Austrijska vlada je odlučila da Hipo Alpe Adria banci ponovo pomogne finansijskom injekcijom nešto većom od milijardu evra, tvrdi bečki dnevnik "Standard".

Moskva -- Bankrot ruske Master banke, kojoj je centralna banka pre dva dana oduzela licencu, najveći je bankarski kolaps u Rusiji u postsovjetskoj eri, prenose agencije.

Mađarska naftna i gasna kompanija MOL i japanski JSR formiraće zajedničku kompaniju sa sedištem u Mađarskoj, koja će od 2017. proizvoditi sintetičku gumu.

London -- Dok se u Srbiji raspravlja o tome da li EPS nezakonito obračunava kamate na računima za struju, Britanci optužuju energetske kompanije za pljačku kroz račune.

Pariz -- Švajcarska farmaceutska kompanija Novartis pokrenuće novi program otkupa sopstvenih akcija, u naredne dve godine, u vrednosti od pet milijardi dolara.

Kijev -- Odluka Ukrajine da ne potpiše sporazum o jačanju veza sa EU je taktička, a doneta je isključivo iz ekonomskih razloga, kaže premijer Ukrajine Mikola Azarov.

Berlin -- Trgovinski suficit Nemačke, izvor tenzija sa evropskim susedima, nije štetan po nemačku ekonomiju, već je koristan, izjavio je Andreas Dombet.

Pariz -- Iako su francuska vlada i većina zvaničnih institucija prognozirale privredni rast od 0,4 odsto, stastistički podaci ukazuju da Francuskoj preti recesija.

Moskva -- Predsednik Rusije Vladimir Putin potvrdio je da je početak izgradnje morskog dela gasovoda Južni tok, u isključivoj ekonomskoj zoni Turske, planiran za 2014.

Brisel, Peking, London -- Kineski premijer Li Kećijang kaže da Peking želi da učvrsti ekonomske veze sa EU i plan je da trgovinska razmena do 2020. bude "teška" bilion dolara.

Berlin -- Nemački izvoz je u trećem tromesečju porastao 0,1 odsto, dok je uvoz porastao bržim tempom i tako ugrozio celokupan rast privrede, pokazuju podaci Destatisa.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...