U Grčkoj otvorena prva "soba za narkomane"

26.11.2013. 16.14

45 0

U Grčkoj otvorena prva "soba za narkomane"

Grčka državna organizacija za borbu protiv droga "Okana" danas je formalno predstavila prvu prostoriju u ovoj zemlji u kojoj će narkomani moći da sebi ubrizgavaju drogu pod nadzorom, pošto je usled ekonomske krize u Grčkoj porastao broj zavisnika koji se intravenski drogiraju.

Objekat u centru Atine, koji je otvoren u te svrhe kao "pilot projekat" 3. oktobra, do sada je koristilo par zavisnika od droga, ali se "uskoro očekuju redovi", rekao je psihijatar Anastasios Papakonstantinu, koji je zaposlen u tom objektu, prenosi Frans pres.

Teško pogođeni finansijskom krizom, narkomani koji nemaju toliko novca da bi mogli da puše droge kao što je kokain, prešli su na ubrizgavanje narkotika u venu kako bi imali jači doživljaj, a po nižoj ceni, navodi francuska agencija.

Više od 90 soba za narkomane danas postoji širom sveta, u Evropi i u SAD, a javno mnjenje je i dalje podeljeno po tom pitanju. Zagovornici takvih objekata tvrde da oni smanjuju prenošenje zaraznih bolesti kao što je HIV i doprinose unapređenju javne bezbednosti.

Kritičari, međutim, strahuju od povećanja broja zavisnika i trgovine drogom u zonama u kojima se takve prostorije nalaze. Za sada ne postoje tačni dostupni podaci o broju narkomana u Grčkoj, navodi AFP.

U Japanu je ove godine jedna osoba zaražena HIV-om tokom transfuzije krvi, dok rezultati za drugu osobu koja je, takođe, primila krv davaoca pozitivnog još nisu objavljeni.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...