U ljiškom selu Brančić spremni za evakuaciju

13.03.2015. 20.16

6 0

U ljiškom selu Brančić spremni za evakuaciju

Broj klizišta na području Ljiga neprstano se povećava, a najugroženiji su žitelji sela Brančić koje je danas obišao i ministar za vanredne situacije Velimir Ilić.

"Ovde, u selu Brančić ugroženo je sedam kuća, kao i putevi, pa je nophodna brza sanacija. Poslaćemo stručne timove da ispitaju tlo i utvrde da li je sanacija moguća, ili je neophodna evakuacija", rekao je Ilić Tanjugu.

Ilić kaže da je situacija veoma teška, jer ima oko 100 klizišta na području Ljiga, a svakim danom se javljaju nova.

"Juče je na sastanku Vlade zaklučeno da se pomogne opštinama pogođenim kliziština i evakuiše svaki ugroženi građanin", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, biće napravljen katastar klizišta kako se na tim prostorima više ne bi gradilo, ali je problem što poljoprivredna domaćinstva moraju praviti prateće objekte.

Vlada će reagovati u najkraćem roku i učiniti sve što je moguće, počev od kanala za odvodnjavanje, saniranja klizišta i izrade projektne dokumentacije. "Stručne komisije obilaze teren i popisuju objekte, za nekoliko dana biće utvrđen broj oštećenih objekata i iznos štete", rekao je on.

Vlada će reagovati u najkraćem roku i učiniti sve što je moguće, počev od kanala za odvodnjavanje, saniranja klizišta i izrade projektne dokumentacije.

Ilić je poručio građanima da ne brinu jer iza sebe imaju Vladu i opštinu koje će im pomoći da prevaziđu probleme.

Prema njegovim rečima namenska sredstva za klizišta nisu opredeljena, što će biti učinjeno u narednom perodu nakon ispitivanja.

"Naći ćemo novac, a premijer me je lično zadužio da obiđem ugrožena područja i napravim izveštaj kako bi se odredio iznos sredstava, o čemu ćemo se dogovoriti na sednici Vlade", zaključio je Ilić.

Prema rečima predsednika opštine Ljig Dragana Lazarevića štab za vanredne situacije je u stalnom zasedanju.

"Mi smo mala, siromašna i nerazvijena opština, budžet iznosi 340 miliona dinara i bez pomoći vlade i premijera ne možemo ništa uraditi", rekao je on, dodajući da lokalna samouprava čini sve napore da pomogne građanima.

Lazarević je naglasio da je sve spremno za evakuaciju ukoliko bude potrebe za tim, ali je izrazio očekivanje da do toga neće doći i da će se stanje stabilizovati. "Do nedelje bi trebalo da znamo tačan broj klizišta, a kiša koja pada dodatno otežava situaciju", navodi on u izjavi za Tanjug.

Lazarević dodaje da se reka Ljig izlila u mestima Jajčić, Cvetanovac i Latković i poplavila poljoprivredno zemljište, ne precizirajući o kojoj površini je reč.

On je podsetio da je poslat dopis Vladi i resornim ministarstvima koje bi trebalo da pošalju tim geologa da procene stanje na terenu i zajedno sa lokalnom samoupravom iznađu način da se otklone posledice katastrofe koja je zadesila ljišku opštinu.

Prema rečima člana opštinske komisije za procenu štete, Miloša Matijevića ukoliko dođe do novih padavina, žitelji se moraju evakuisati.

"Napravljen je plan za to, a ljude moramo skloniti kod roditelja ili suseda koji nisu ugroženi", naveo je on.

Meštani strahuju za svoje živote, stoku i mehanizaciju, a Radojka Alempijević kaže da već noćima ne spava.

"U odnosu na juče, brdo se primaklo kući i pomoćnim objektima za 10 centimetara", kaže ona za Tanjug.

Извор: blic.rs

У категорију паге

Loading...