U Loznici nema novih slučajeva inficiranih

02.12.2013. 15.46

33 0

U Loznici nema novih slučajeva inficiranih

Đurić je navela da je broj obolelih nepromenjen, i da je od petoro koji imaju HIV, samo jedan od njih nosilac virusa. Ona je pdosetila da je u Loznici svojevremeno bilo 15 registrovanih sa virusom HIV-a, ali da njih deset nisu više živi

Na celom mačvanskom okrugu je registrovano 43 HIV pozitivnih, od koji su 12 nosioci HIV virusa, 15 je obolelih, dok je 16 osoba od te bolesti umrlo.

Zbog malog odziva građana da se testiraju na ovaj virus, postoji sumnja da je broj obolelih i zaraženih tim visrusom i do 10 puta veći, objasnila je Đurić.

Loznički Dom zdravlja ove godine nije ušao u program besplatnog i anonimnog testiranja na HIV, rekla je Đurićeva i najavila da će tokom naredne nedelje, Zavod za transfuziju krvi testiranje sve zainteresovane građane.

Ona je rekla da preventivni centar radi aktivno na podizanju svesti o toj bolesti, naročito kod mladih, koji su skloniji čestoj promeni partnera, stoga su tokom godine organizovali niz tribina i edukativnih radionica, za učenike osmog razreda osnovnih škola i srednjoškolce, kako bi im ukazali na značaj zaštite i prevencije tokom seksualnih odnosa.

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side, loznički Dom zdravlja će u partnerstvu sa Kancelarijom za mlade i Crvenim krstom, organizovati uličnu akciju u srednjoškolskom parku u Loznici.

Posetiocima će biti deljene crvene trake kao simbol borbe protiv te opake bolesti, zaštitna sredstva i edukativni materijal.

Ovogodišnji slogan akcije je „Nijedan život izgubljen zbog side“, a poseban akcenat će biti stavljen na pravovremeno testiranje, kako bi se osobe zaražene virusom, na vreme uključile u proces lečenja i time značajno odložili obolevanje, i kako bi njihov život bio duži i kvalitetniji.

Извор: blic.rs

У категорију паге

Loading...