Ugrožen završetak školske godine

13.03.2015. 21.17

8 0

- Slobodan Brajković, predsednik SRPS je kazao da nastavnici neće držati dodatnu, dopunsku nastavu, niti će pripremati đake za maturu, ako ministar prosvete Srđan Verbić ne povuče odluku da prosvetnim radnicima koji su u zakonskom štrajku od 19. februara bude smanjena plata.

Prema njegovim rečima, sve vodi ka tome da se školska godina neće završiti, "sem ako Ministarstvo prosvete to ne učini dekretom". Jasna Janković, iz Unije sindikata prosvetnih radnika, kaže da su prosvetni radnici "sada u situaciji da postanu taoci direktora škola", koji na različite načine obračunavaju procenat smanjenja plata, od 16 do 33 odsto. Jankovićeva je juče novinarima pokazala dopis Društva direktora škola Srbije, upućen Ministarstvu, u kojem su apelovali na ministra da povuče dopis o smanjenju zarada, da se ne bi ugrozila školska godina i da bi se sačuvao prosvetni sistem. Direktori tvrde da Ministarstvo od njih traži da bez vođenja disciplinskog postupka, samoinicijativno smanjuju platu zaposlenima u štrajku, čime prave više prestupa i rizikuju da budu tuženi.

Milorad Antić, član SRPS, rekao je da će protest 17. marta početi okupljanjem prosvetnih radnika ispred Skupštine Srbije i da će tražiti od poslanika održavanje vanredne sednice posvećene stanju u obrazovanju. Prosvetni radnici potom će prošetati do vlade i Ministarstva prosvete, gde će zatražiti Verbićevu ostavku.

- Ako neko četiri meseca ne može da nađe rešenje za štrajk, on nije za to mesto. Apelujemo na ministra da se povuče - rekao je Antić.

Sindikati su zatražili podršku roditelja i javnosti, napominjući da će prekinuti štrajk kada potpišu kolektivni ugovor i dobiju garancije kada će u ovoj godini prosvetnim radnicima biti isplaćena po jedna prosečna plata. Sindikati su najavili moguću radikalizaciju protesta, od štrajka ispred vlade i Ministarstva, do svakodnevnog izlaska na ulice. Oni su ponovili da u Srbiji štrajkuje oko 50.000 zaposlenih u 700 škola, ali da to "očigledno nikoga ne zanima".

Извор: danas.rs

У категорију паге

Loading...