Uskoro nova terapija za lečenje alergija

25.11.2013. 09.58

29 0

Nova terapija za lečenje onih koji pate od alergije kuca na vrata, nakon što su naučnici otkrili novi mehanizam koji uzrokuje alergijsku reakciju.

Istraživači mnogih međunarodnih instituta, uključujući timove iz Velike Britanije i Švajcarske, izjavili su da bi terapija kojom bi se zaustavila blokada gena pod nazivom FOXP3 mogla da pomogne onima koji pate od alergije.

Drugi gen, poznat pod nazivom GATA-3, zaustavlja proizvodnju i razvoj pojedinih limfocita T koji su deo ljudskog imunološkog sistema, a mogu da budu odgovorni za razvoj alergije, piše portal Moj doktor.

Doktor Karsten Šmit Veber, glavni istraživač s Nacionalnog Kraljevskog instituta za srce i pluća, rekao je da bi gašenjem aktivnosti GATA-3 gena moglo doći do velikog proboja u medicini koja se bavi prevencijom alergije.

"To otkriće će nam pomoći da shvatimo kako zdravi pojedinci mogu da tolerišu alergene i šta treba da učinimo da ponovo uvedemo toleranciju u imunološki sistem pacijenata s alergijom", rekao je dr Šmit Veber.

On je izrazio nadu da će medicina uskoro moći da pomogne ne samo pacijentima koji pate od jedne alergije, nego i onima koji imaju višestruke alergije.

Infekcije bakterijom klostridija ima u svim bolnicama u Srbiji, ali i svetu, a samo je u Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS u poslednjih četiri-pet godina lečeno oko 700 najtežih pacijenata, izjavio je načelnik Odeljenja za gastroenterologiju Klinike za infektivne i tropske bolesti doc. dr Miloš Korać.

Broj obolelih od sezonskih respiratornih infekcija povećan je u Beogradu u proteklih nedelju dana, ali je uobičajen za ovo doba godine, izjavio je Tanjugu epidemiolog u Gradskom zavodu za javno zdravlje dr Predrag Kon.

Visok nivo grelina, hormona gladi, ima antidepresivni efekat, tvrde američki istraživači, koji objašnjavaju da taj hormon u krvotoku oslobađa prazan želudac koji u mozgu podstiče osećaj gladi.

Američki naučnici otkrili su razlike u hemijskom funkcionisanju mozga koje bi mogle da objasne zašto se neke osobe s neželjenim događajima suočavaju bolje nego druge.

Pacijent u Srbiji od trenutka kada sazna da ima neko oboljenje i da treba da ide na pregled ili intervenciju u bolnicu u većini slučajeva mora da prođe trnovit put kako bi zalečio svoje oboljenje.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...