Usvojena žalba "SDP"

20.11.2013. 20.25

78 0

Zvečan -- Na tri biračka mesta u Zvečanu 1. decembra biće ponovljeni izbori, odlučila je kosovska Centralna izborna komisija.

Građanske inicijative SDP i Srpska boriće se za gradonačelnika ne samo u severnom delu Kosovske Mitrovice nego i u ovoj opštini.

Usvojena je žalba liste "SDP" Oliver Ivanović da je, nakon prvog kruga izbora sa tri biračka mesta u Zvečanu, Centru za prebrojavanje glasova dostavljen glasački materijal bez biračkih spiskova.

Centralna izborna komisija odlučila je da se na tri biračka mesta u Zvečanu ponove izbori, preneo je RTS-u član Komisije Nenad Rikalo.

Izbori će biti ponavljeni na dva mesta u školi u Zvečanu u kojima ima 1876 glasača i na biračkom mestu u selu Žerovnica sa 719 birača.

Ponovljeni izbori biće održani 1. decembra, kada se na Kosovu održava drugi krug izbora za predsednike 24 opština.

U Zvečanu je, prema ranije saopštenim rezultatima, pobedila lista "Srpska" i njen kandidat za predsednika opštine Vučina Janković.

Izbori u Zvečanu se ponavljaju nakon odluke Panela za žalbe i predstavke Centralne izborne komisije, a na žalbu liste "SDP" Oliver Ivanović da je, nakon prvog kruga izbora sa tri biračka mesta u Zvečanu, Centru za prebrojavanje glasova dostavljen glasački materijal bez biračkih spiskova.

Podsetimo, proteklog vikenda ponovljeni su i izbori na tri mesta u severnom delu Mitrovice.

Nenad Rikalo, član CIK, izjavio je za Danas da ponovljeno glasanje u Zvečanu 1. decembra, kada se održava i drugi krug opštinskih izbora na celom Kosovu, neće produžiti izborni proces, niti odložiti formiranje zajednice srpskih opština.

Posle usvajanja žalbe "SDP", njen kandidat Nebojša Vlajić ponovo će se naći u izbornoj trci sa Vučinom Jankovićem iz „Srpske“, koji je do juče bio pobednik glasanja 3. novembra.

"Ne vidim način na koji bi izborom kandidata SPD u Zvečanu i Mitrovici bilo ugroženo formiranje ZSO, kad se za to zalažemo kroz celu predizbornu kampanju", kaže za Danas Oliver Ivanović, nosilac liste "SDP“ i kandidat za gradonačelnika Mitrovice.

On tvrdi da uoči drugog kruga izbora neće tražiti nikakav prijem kod predstavnika vlasti u Beogradu, niti podršku konkurentskih lista u prvom krugu glasanja, već će "građanima uputiti apel da podrže konkretan program“.

"Od Beograda očekujem korektnost u nastupima i stvaranje klime za fer izbore 1. decembra. Nadam se da se više neće pretiti radnicima otpuštanjem, trudnicama pred porođajem da će ostati bez socijalne pomoći. Tvrdnje da sam kandidat Prištine i Zapada zapravo su pokušaj da se diskreditujem, kako bi se dao prostor Krstimiru Pantiću“, ističe Ivanović.

Njegov protivkandidat, Krstimir Pantić iz "Srpske“, zamenik šefa vladine Kancelarije za KiM i funkcioner SNS, u sredu nije odgovarao na telefonske pozive i mejlove, piše Danas.

Aleksandar Vulin, šef Kancelarije za KiM i ministar bez portfelja, posle jučerašnjeg razgovora sa kandidatima "Srpske" u šest opština južno od Ibra izjavio je da je "njihova pobeda u drugom krugu garant formiranja ZSO, jer je bitka na severu već dobijena“. Trenutno "Srpska“ ima gradonačelnike u dve opštine na severu - Zubin Potok i Leposavić, a njeni kandidati će 1. decembra nastupiti u Mitrovici, Zvečanu, Gračanici, Štrpcu, Klokotu, Novom Brdu, Ranilugu i Partešu.

Kosovski premijer Hašim Tači preksinoć na sednici SB UN rekao je da buduća ZSO, u skladu sa kosovskim zakonima, neće imati izvršne i zakonodavne funkcije, niti će moći da zameni opštinske nadležnosti. Tači je najavio da će Carina Kosova početi naplatu carinskih dažbina 14. decembra.

Srpski član CIK Kosova Nenad Rikalo juče je optužio OEBS da je na izborima 17. novembra "kreirao biračke spiskove, mešao se u rad izbornih komisija i otvoreno igrao za Prištinu“. Na pitanje Danasa da li će zbog ovakvih kvalifikacija tražiti poništenje rezultata glasanja, ili će takav potez preporučiti učesnicima izbora i Beogradu, Rikalo uzvraća kontrapitanjem - "Zašto bih to radio?“. OEBS je odbacio Rikalove optužbe.

Predsednik SNV Kosovske Mitrovice Nebojša Jović ocenjuje za Danas da su očekivanja da će Srbi, koji su u prvom krugu bojkotovali izbore na severu KiM, glasati 1. decembra - ravna političkom autizmu. "To nije pitanje ličnog odnosa prema kandidatima, niti (ne)poverenja u njihove kvalitete. Glasanja 3. i 17 novembra pokazala su da smo bili u pravu da je ovo neviđena izborna farsa, izrugivanje srpskom narodu, pravu i zakonima. Država nastavlja prljavo da igra. Beogradskog favorita Pantića polako pušta niz vodu, jer je prevagnuo prištinsko-vašingtonski Ivanović“, smatra Jović.

Beograd -- Bivši šef španske diplomatije Migel Angel Moratinos izjavio je da pristup EU u dijalogu Beograda i Prištine "očigledno nije fer i objektivan".

Sombor -- Nadležni u Somboru odlučili da grad odreše kesu i pomognu nezaposlenim budućim majkama. Pomoć će dobiti 200 nezaposlenih porodilja i 100 trudnica.

Sofija -- Boreći se s masovnim prilivom podnosilaca zahtava za azil, Bugarska se danas založila za zajedničku strategiju prema izbeglicama na nivou EU.

Vašington -- SAD i Avganistan usaglasili su konačan tekst bilateralnog bezbednosnog sporazuma kojim će biti regulisano prisustvo američkih snaga u Avganistanu, izjavio Keri.

Ženeva -- Plenarni sastanak Irana i velikih sila o nuklearnom programu Teherana završio se posle deset minuta u sedištu UN u Ženevi, izjavili diplomatski izvori.

Strazbur -- Trogodišnja Vitoria Cerioli je najmlađa parlamentarka na svetu. Njena mama, italijanska poslanica u Parlamentu EU, dovodi je na posao od njenih mesec i po.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...