Veća zaposlenost i više investicija

21.11.2013. 12.42

32 0

Veća zaposlenost i više investicija

Beograd -- Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je da je prioritet ove vlade stvaranje zdravog sistema srpske privrede.

Prema njegovim rečima, njen najvažniji zadatak je da poveća zaposlenost i privuče nove investicije.

"Siguran sam da ćemo prevladati sve probleme koje imamo", poručio je Vučić, otvarajući u Aleksincu novi pogon nemačke fabrike "Gramar", koja proizvodi delove za auto-industriju.

Vučić je rekao da je otvaranje aleksinačkog pogona velika stvar za Srbiju, jer će u njemu biti zaposleno još 120 ljudi, pored postojećih 780. On je naveo da do druge polovine 2015. očekuje otvaranje još 500 novih radnih mesta u toj fabrici.

Prema njegovim rečima, otvaranje novog pogona "Gramara" je ogromna stvar za Aleksinac i čitav region istakavši da za srpsku vladu nema važnijeg posla "od onoga što se sada radi, a to je otvaranje novih radnih mesta".

Kako je dodao, "Gramar" je konkurentna firma i rastuća kompanija sa značajnim profitom, te je upravo iz tih razloga veoma bitno da se ljudi zapošljavaju u kompanijama koje su konkurentne i koje imaju obezbeđen izlaz na brojna tržišta.

Prema Vučićevim rečima, zadatak Vlade Srbije je da se stvori zdrav sistem srpske privrede, dodavši da je veoma bitno što su sprski radnici "i po rečima poslodavaca veoma vredni, posvećeni i stručni".

"U sistemu gde se znaju jasni ciljevi i gde se rad vrednuje i gde vlada red, naši radnici pokazuju sve svoje vrednosti", rekao je Vučić i dodao da je naš cilj da postavimo takav sistem.

Vučić je još jednom ponovio da je stvaranje povoljnog investicionog ambijenta prioritetno.

Vučić izjavio je danas da je činjenica da Srbija ima dva puta veći izvoz nego pre četiri godine, što govori koliko je smanjen spoljnotrgovinski deficit, ali je napomenuo da to nije dovoljno.

"Nećemo se zaustaviti, radićemo još više", poručio je Vučić na otvaranju pogona fabrike "Gramar".

Vučić je naglasio da je glavna briga vlade u predstojećem periodu kako da zadrži postojeće i privuče nove investitore u Srbiju, i napomenuo da to žele i druge zemlje, kao što su, na primer, Bugarska, Hrvatska, Makedonija..

"Mi ćemo zadržati određene moduse kojima želimo da privučemo investitore", rekao je Vučić i dodao da ne želi da se nađemo u situaciji da nam kažu da, na primer, Bugarska ima bolje uslove.

"Naša namera je da sačuvamo oruđa kojima smo mogli da privučemo ljude u našu zemlju", dodao je Vučić ali nije precizirao detalje.

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić, koji je učestvovao u potpisivanju ugovora za otvaranje fabrike kao ministar, rekao je da ove godine Srbija ima rekordan rast izvoza, pre svega zahvaljujući automobilskoj industriji.

Dinkić je na otvaranju fabrike branio opravdanost postojanja Agencije za strana ulaganjai promociju izvoza, SIEPA.

"Politika državnih podsticaja, koja je omogućila da se izgradi i ova fabrika, u programu SIEPA, treba da se nastavi", rekao je Dinkić, koji je, kao ministar, svojevremeno učestvovao u potpisivanju ugovora za otvaranje te fabrike.

Verujem, dodao je, da će Aleksandar Vučić i Vlada Srbije nastaviti da podstiču nove investicije.

Otvaranju pogona prisustvovao je i Nemački ambasador Hajnc Vilhelm, koji je podvukao da je Srbija veoma atraktivna lokacija, ne samo za nemačke, već i investitore iz drugih zemalja. Vilhelm je izrazio nadu i uverenje da će još mnogo nemačkih firmi investirati i otvarati svoje fabrike u Srbiji.

Ministar privrede Saša Radulović kaže da će privatizacija preduzeća u Srbiji biti završena do kraja 2014. godine i sprovodiće se na čistiji i pravedniji način.

Stručnjaci kažu da će saradnike Donalda Trampa zanimati vrhunske lokacije poput Generalštaba za izgradnju hotela. I Arapi najavljivali kupovinu Generalštaba.

Direktor Poreske uprave Srbije Ivan Simič osmi put uzastopno je proglašen za najuglednijeg poreskog stručnjaka u Sloveniji, saopštila je Poreska uprava Srbije.

Termoelektrana "Štavalj", čija se izgradnja planira na tertoriji opštine Sjenica, preporodiće pvu najnerazvijeniju opštinu u Srbiji, kaže Vlado Milošević.

Da li će kineski trgovci opet otvoriti radnje na koje su stavili katance posle najave Poreske uprave da će kontrolisati i njihovo poslovanje, još je neizvesno.

Elektroprivreda Srbije (EPS) je odustala od svoje inicijative za uvođenje jedinstvene cena troškova distribucije električne energije na celoj teritoriji Srbije.

Investitori iz Rusije spremni su da ulažu novac ali samo u projekte u kojima će im naša država, uključujući i lokalne samouprave biti partner, odnosno garant.

Nafta je danas umereno pojeftinila, na indikativnim tržištima u SAD i Evropi, nakon početka pregovora u Ženevi o kontraverznom nuklearnom programu Irana.

Aviokompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad uputila je saopštenje medijima u kojem pojašnjava da se ime te kompanije piše kao Etihad, a ne Itihad.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...