VEROVALI ILI NE: Lek za depresiju je gladovanje

26.11.2013. 06.29

29 0

VEROVALI ILI NE: Lek za depresiju je gladovanje

Ma kako ovo čudno zvučalo, naučnici su dokazali da visok nivo hormona gladi na čoveka deluje smirujće i antidepresivno

Visok nivo hormona gladi, grelina, ima antidepresivni efekat, tvrde američki istraživači. Oni objašnjavaju da ovaj hormon u krvotok oslobađa prazan želudac, što mozgu šalje osećaj gladi.

U najnovijem istraživanju dr Džefri Zigman i kolege ograničili su unos hrane laboratorijskim miševima 10 dana, što je uzrokovalo da im se učetvorostruči nivo hormona gladi. U poređenju s miševima koji su imali slobodan pristup hrani, miševi koji su imali smanjen unos kalorija pokazivali su na specijalnim testovima niži nivo anksioznosti i depresije.

Tim je takođe proučavao i zamorce koji su genetski promenjeni tako da ne mogu da reaguju na grelin. Kada su bili na prehrani s ograničenim unosom kalorija nisu iskusili isti efekat kao normalne životinje. Miševi koji nisu mogli da odgovore na grelin imali su više simptoma depresije od normalnih miševa.

- Naše istraživanje na miševima pokazuje da hronična izloženost stresu uzrokuje porast nivoa hormona grelina. Ponašanje povezano s depresijom i anksioznošću polako nestaje kada nivo hormona raste – rekao je dr Zigman i dodao da je jedina nezgodna nuspojava povećan unos hrane i porast telesne mase.

Dr Zigman je na kraju zaključio da sa stanovišta evolucije ovo otkriće ima smisla obzirom da su naši davni preci, članovi lovačkih i sakupljačkih plemena, zbog tog mehanizma mogli da ostanu mirni i smireni u vreme gladi da bi uspešno mogli da dođu do hrane.

Извор: telegraf.rs

У категорију паге

Loading...