Zašto bolnice ne mogu da se reše klostridije?

26.11.2013. 09.38

25 0

Zašto bolnice ne mogu da se reše klostridije?

Zdravstvo Srbije ne može da se reši bakterije klostridije (Clostridium difficile),koja postoji u skoro svim našim klinikama.

Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) u Ćupriji, u okviru Evropske nedelje testiranja na HIV, koja traje od 22. do 29. novembra, sprovodi niz aktivnosti na području Pomoravskog okruga u cilju otkrivanja ove teške bolesti, izjavila je danas Tanjugu rukovodilac Centra za prevenciju zaraznih bolesti zavoda infektolog dr Vesna Stefanović.

Institut za transfuziju krvi pozvao je danas građane da dobrovoljno daju krv, jer na taj način mogu spasiti nečiji život, a tim povodom je davanje krvi organizovano na više lokacija u zemlji.

Grčka državna organizacija za borbu protiv droga "Okana" danas je formalno predstavila prvu prostoriju u ovoj zemlji u kojoj će narkomani moći da sebi ubrizgavaju drogu pod nadzorom, pošto je usled ekonomske krize u Grčkoj porastao broj zavisnika koji se intravenski drogiraju.

Broj maloletnika zaraženih HIV virusom porastao je u svetu za jednu trećinu u protekloj deceniji, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Infekcije bakterijom klostridija ima u svim bolnicama u Srbiji, ali i svetu, a samo je u Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS u poslednjih četiri-pet godina lečeno oko 700 najtežih pacijenata, izjavio je načelnik Odeljenja za gastroenterologiju Klinike za infektivne i tropske bolesti doc. dr Miloš Korać.

Broj obolelih od sezonskih respiratornih infekcija povećan je u Beogradu u proteklih nedelju dana, ali je uobičajen za ovo doba godine, izjavio je Tanjugu epidemiolog u Gradskom zavodu za javno zdravlje dr Predrag Kon.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...