Završena Treća škola dijalize

07.12.2013. 16.01

12 0

Danas je uspješno završena III škola dijalize koja se održala u Podgorici u organizaciji Udruženja nefrologa Crne Gore i Udruženja nefroloških medicinskih sestara i tehničara Crne Gore.

Ovogodišnja škola posvećena je transplantacionom program a pored predavanja učesnici skupa su u praktično dijelu imali priliku da obiđu tri transplantirana pacijenta i njihove donore koji se nalaze na Odjeljenju nefrologije Kliničkog centra Crne Gore. Pacijente je protekle sedmice operisao stručni tim iz KBC Zagreb i KCCG, što čini ukupno deset pacijenta kojima je uspješno transplantiran bubreg u KCCG od uvođenja ovog programa u našoj državi, odnosno od 25. septebra 2012. godine.

Učesnike škole je ispred Ministarstva zdravlja Crne Gore pozdravila pomoćnica ministra, dr Mira Jovanovski Dašić. Ona je u pozdravnoj riječi izrazila zadovoljstvo što prisustvuje današnjem skupu kao i uvjerenje da će medicinsko osoblje koje radi na odjeljenjima hemodijalize i nefroloije ispuniti očekivanja i podići nivo zdravstvenih usluga.

“Za razliku od drugih profesija, obrazovanje zdravstvenih radnika se ne završava dobijanjem diploma. Naprotiv, zdravstveni radnici moraju da uče dok god rade, usavršavaju se, upotpunjuju svoje znanje. Ovakve škole svakako doprinose unapređenju znanja, kako teorijskog tako I praktičnog. Oblas nefrologije, rad sa pacijentima na dijalizi, njihova priprema za transplantaciju, zahtijevaju uz znanje I poseban senzibilitet, što sigurna sam, svako od Vas posjeduje. Ministarstvo zdravlja podržave sve edukacije I doedukacije”, kazala je dr Jovanovski Dašić.

“Svjedoci smo da crnogorska medicina nije ista nakon 25. septembra 2012. godine, kada je obavljena prva traransplantacija bubrega od živog srodnog davaoca u Kliničkom centru Crne Gore, što je ujedno i prva transplantacija organa u našoj državi. Još jedan datum treba da pamtimo, 10. novembar 2013. godine, kada je prvi crnogorski građanin stavljen na urgentnu listu za transplantaciju srca u Eurotransplantu. Zahvaljujući potpisivanju međudržavnog ugovora između Ministarstva zdravlja Hrvatske i Ministarstva zdravlja Crne Gore crnogorski pacijenti kojima je neophodna transplantacija jetre ili srca, dobili su mogućnost da se preko Hrvatske pod istim uslovima kao i njihovi građani nađu na listi čekanja Eurotransplanta”, rekao je doc. dr Kavarić.

“U Kliničkom centru Crne Gore ovih dana, kao što ste imali prilike da se upoznate posredstvom sredstava javnog informisanja, urađena i deseta transplantacija bubrega sa živog davaoca i što je najvažnje, i pacijenti i njihovi donori su dobro. Projekat transplantacije burega odvija se planiranom dinamikom. Ovaj program je zaživio u državi zahvaljujući nesebičnoj, profesionaljnoj, stručnoj, i nadasve ljudskoj podršci kolega iz KBC Rebro iz Zagreba i Ministarstva zdravlja Hrvatske, na čemu im neizmjerno zahvaljujemo”, rekao je doc. dr Kavarić.

“Uvjeren sam da ćete danas prisustvovati prezentaciji visokostručnih predavanja. Današnje druženje omogućiće vam sticanje novih znanja, neophodnih u vašem svakodnevnom radu sa veoma zahtjevnim pacijentima. Zdravstveni radici su vječiti đaci, stoga je neophodno bilo pripremiti jedan ovakav stručni skup kao bi svi dali svoj doprinos projektu transplatacije bubrega, što će našim pacijentima poboljšat kvalitet života” kazao je doc. dr Kavarić.

On se na kraju zahvalio svima koji su zaslužni za uvođenje transplantacionog programa u Crnoj Gori.

“Iskoristiću prilku da se još jednom zahvalim Ministarstvu zdravlja Hrvatske, uvaženim kolegama iz KBC-a iz Zagreba, Ministarstvu zdravlja Crne Gore, menadžmentu KCCG, i naravno, kolegama iz KCCG, bez kojih transplantacije u našoj zemlji ne bi bilo moguće sprovesti. Posebnu zahvalnost dugujemo nacionalnom koordinatoru za transplantaciju organa u Crnoj Gori, energičnoj, profesionalnoj, posvećenoj pacijentima, prof. dr Marini Ratković, jednoj od glavnih “krivaca” za održavanje i ovog skupa” rekao je doc. dr Kavarić.

Učesnike škole je pozdravila i vss Radmila Bracanović, presjednica Udruženja nefroloških medicinskih sestara i tehničara Crne Gore i glavna sestra Klinike za urologiju i nefrologiju KCCG. Ona je, takođe, istakla značaj transplantacionog programa: “Ovim projektom smo dokazali da smo dorasli svim izazovima savremene medicine ali smo postavili i visoke standarde kako bi našim građanima omogućili dostupnu i sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu i time poboljšali njihov kvalitet života. Stoga, mišljenja smo, da je sasvim opravdano da ovogodišnji struni skup posvetimo transplantacionom programu.

Nijedan projekat u medicni ne može se uspješno sprovoditi bez podrške medicisnkih sestara i tehničara. Tako je i sa transplantacionim programom. Imala sam privilegiju da budem dio transplnatacionog tima i ta iskustva želim danas da podijelim sa vama” kazala je Bracanović.

Današnja predavanja dio su kontinuirane edukacije i usavršavanja medicinskog osoblja, i kao takva se boduju u skladu sa kriterijumima Ljekarske komore Crne Gore.

Organizovanje škole posebno je bilo važno za učesnike škole sa sjevera i juga države, jer su bili u prilic da čuju korisne infromacije važne za nefrološke bolesnike.

Извор: vijesti.me

У категорију паге

Loading...