Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Održana Parada ponosa u Beogradu

17.09.2017. 12.28
19 0

Parada Ponosa pod nazivom Za promenu, završena je pozivom da se dođe i na sledeću, iduće godine u Beogradu, uz očekivanje da će učesnika biti još više i još bolji program, kako je poručio danas organizator po završetku šetnje, u centru grada, čiji je kraj označen igračkom tačkom i muzikom.

Predstavnik Organizacionog odbora Goran Miletić, je istakao da je Grad ove godine učinio jako puno i da je sve "funkcionisalo izuzetno". On je rekao da je Vlada Srbije takođe učinila neke stvari ali i da su velika su očekivanje LGBT od države "da se neke stvari promene koje su bitne za drugih 364 dana" u godini.

Miletić je naglasio da je u Organizacionom odboru parade dvadesetoro, a ne samo oni koje su učesnici videli tog trenutka na bini, ali i da je pomoglo 120 volontera i zahvalio javnim ličnostima koji su podržali manifestaciju.

Učesnicima parade obratio je i ambasador Amsterdam Prajda Hans Verhoven koji je naglasio kao važno što je na paradi učestvovala i premijerka Vlade Ana Brnabić i čestitao na dobroj ogranizaciji.

On je, u obraćanju, poželeo da Brnabić da dođe na prajd u Amsterdam i da ona pozove svog holandskom kolegu da dođe sa njom jer to do sad nije uradio.

Pevačica Jelena Karleuša, koja je ove godine bila "kuma" Parade Ponosa izjavila je na početku šetnje da je moralna obaveza svakog građanina, a naročito javnih ličnosti da se bore za ljudska prava.

Karleuša je, sa kamiona na kome su organizatori Parade držali govore i emitovali muziku, poručila da želi da govori od srca, da nije političar i da nije napisala nikakav govor.

"Nadam se da ćemo jednog dana našu decu moći da naučimo da je Parada bila borba i za njihovo bolje sutra", istakla je Karleuša i napomenula da su se ljudi, kao što se danas bore za prava LGBT zajednice, svojevremeno borili i za prava žena i za prava ljudi druge boje kože.

"Jako mi je drago što sam danas sa vama i ponosna sam zbog toga", poručila je Karleuša učesnicima Parade koji su se je pozdravili kao višegodišnjeg borca za prava te društvene grupacije.

Karleuša je rekla i da ima dvoje dece i da nastoji da ih nauči šta znači biti čovek i koliko je važno poštovati druge ljude. Pre Karleuše govorila je LGBT aktivistkinja, Dragoslava Barzut, koja je pozvala pripadnike te društvene grupacije na jedinstvo u borbi za bolji položaj.

Ona se predstavila kao lezbejka i ispričala da je borba za LGBT prava teška, ali da je vredi voditi, jer ona može da pomogne i deci koja će sutra biti drugačije seksualne orijentacije.

Učesnici Parade Ponosa su u šetnju krenuli sa Cvetnog trga, koji je bio okićen šarenim balonima i zastavama duginih boja. Bilo je vidno je prisustvo policije, a lice mesta su nadletali helikopteri.

U Paradi su između ostalih učestvovali premijerka Ana Brnabić, gradonačelnik Siniša Mali, i drugi političari i predstavnici ambasada.

Uoči početka šetnje na ovogodišnoj Paradi ponosa, policija je nešto pre 12:00 časova, zatvorila za saobraćaj i ulicu Kneza Miloša, na potezu od Admirala Geprta do Krunske, i to stavljanjem kontejnerima za šut, istovarenih s kamiona, koji su postavljeni kao prepreke.

Ulicom, Kralja Milana kuda je povorka prolazila bio je onemogućen prolaz pešacima.

Zbog šetnje Parade ponosa, centar Beograda nadletali su policijski helikopteri a jake policijske snage bile su raspoređene u centru grada. Njihovo prisustvo posebno je bilo uočljivo kod zgrade Predsedništva Srbije, na Trgu Republike, Zelenom vencu, Prizrenskoj i ulici Kraljice Natalije, kao i Srpskih vladara i Terazijama. Na tim mestima je, pored policajaca sa opremom za razbijanje demonstracija i velikog broja vozila "marica", bilo dosta i policije u civilu. Takođe legitimisali su se svi za koje se sumnjalo da bi mogli biti protivnici skupa.

Извор: danas.rs

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0