Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Požari u Crnoj Gori: Evakuacija, kod Tivta alarmantno

16.07.2017. 13.03
10 0
Požari u Crnoj Gori: Evakuacija, kod Tivta alarmantno

Podgorica -- U Crnoj Gori, na Luštici i ka Bigovu, u toku je evakuacija dela stanovništva zbog požara koji se razbuktao i brzo se širi nošen jakim severnim vetrom.

Gori više od stotinu hiljada kvadratnih metara zemljišta poluostrva Luštica, a požar je buknuo na pojasu od Grbovaca ka ribarskom naselju Bigovi, u blizini poluostrva, gde plamen dostiže i 30 metara visine.

Vatra se širi i prema plaži i naselju "Plavi horizonti", a zbog jakog vetra gašenje nije moguæe iz vazduha.

"Veoma je teško stanje.., selo Bigovo je ugroženo pa smo naredili djelimiènu evakuaciju. Borimo se i nadamo se da æemo brzo ugasiti požar", rekao je novinarima komandir Službe spašavanja i zaštite Kotora, Maksim Mandiæ.

Ponovo se aktivirao požar kod Rosa na Luštici, saopštila je tivatska opština koja traži pomoæ.

"Situacija je alarmantna, nemamo pomoæi iz vazduha zbog jakog vjetra, koji svaki èas okreæe pravac. Svi smo na terenu, svo ljudstvo, oprema, tehnika. Samo su ostale nužne snage da eventualno brane grad. Dramatièna je situacija i alarmantna. Zato molim sve subjekte, koji mogu bilo kako da pomognu, neka izaðu na teren", apel je naèelnika službe spasavanja Tivat Zorana Barbiæa.

Vatrogasci iz nekoliko gradova sa severa Crne Gore i Vojska su pritekli u pomoæ, saopštila je Vlada.

Taman kada se oko 10:00 sati smirila situacija sa hercegnovske strane Luštice, požar se opet razbuktao iznad naselja Donji Klinci, a istovremeno je s druge strane izbio požar na potezu od Grabovca ka Bigovi.

Vetar u Podgorici potpomaže širenje vatre, javlja RTCG i navodi da je nekoliko požara izbilo oko ponoæi, a da je jutros došlo do požara i u nekoliko prigradskih naselja.

"Služba zaštite i spašavanja ima pune ruke posla zbog jakog vetra. Oko 9.00 sati je izbio požar u Donjim Kokotima, gde je u jednom momentu više kuæa i objekata bilo ugroženo. Tamo je bilo osam vatrogasnih vozila i 20 vatrogasaca, a trebalo im je sat i po da lokalizuju i potom potpuno ugase taj požar".

"Taj požar je i dalje aktivan, u blizini restorana, a gori èitavo polje pored. Tamo su tri ekipena gašenju požara", kazao je Èadjenoviæ.

On je naveo i da je veoma ozbiljna situacija u Piperima, u mestima Cerovice i Lopate, gde su upuæene èetiri vatrogasne ekipe.

"Ima dosta poziva graðana da je više kuæa ugroženo", kazao je Èadjenoviæ.

Sinoæ su gorele livade preko puta tržnog centra Delta siti i u poslednjem trenutku spasena su vozila ispred tržnog centra.

Istovremeno, gorele su livade i kod zgrade Univerziteta Crne Gore i "profesorske" zgrade, a požari nisu zaobišli ni Siti kvart.

Podgorièki vatrogasci dobili su sinoæ nešto pre ponoæi dojavu za požar na brdu Ljuboviæ kod kineske ambasade.

Požar je lokalizovala ekipe Vojske Crne Gore i Službe zaštite i spašavanja.

Извор: b92.net

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0