Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Prva poseta američkih zvaničnika bez primedbi

12.07.2017. 18.45
7 0

Delegacija ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu, u kojoj se nije nalazio ambasador Kajl Skot, posetila je Srpsko- ruski humanitarni centar u Nišu (SRHC) i, kako se navodi u saopštenju Centra, nije iznela nikakve primedbe.

Prva poseta američkih zvaničnika SRHC-u organizovana je u vreme javne polemike između Rusije i SAD oko njegove namene, a nakon ruskog zahteva da osoblje SRHC dobije diplomatski imunitet. Američka delegacija je posetila centar na poziv njegovog direktora Vjačeslava Nikolajeviča Vlasenka.

- Predstavnici SAD dobili su iscrpne odgovore na sva pitanja koja su ih zanimala, uključujući i ona u vezi nacrta rusko-srpskog međuvladinog sporazuma o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima SRHC. Oni su imali mogućnost da se neposredno upoznaju sa materijalno-tehničkim resursima koje Centar poseduje. Poseta predstavnika Ambasade SAD je još jedna potvrda apsolutne transparentnosti rada Centra, koji ima za cilj isključivo rešavanje zadataka u oblasti reagovanja na vanredne situacije i pružanje humanitarne pomoći u Srbiji i drugim balkanskim državama. Američki gosti nisu izneli nikakve primedbe u tom pogledu - navodi se u saopštenju i precizira da je na čelu delegacije SAD bio pomoćnik vojnog atašea u ambasadi Hajrum Garvin.

U saopštenju se dodaje da su američki gosti informisani da će ovog meseca jedinica SRHC-a zadužena za humanitarno razminiranje početi sa čišćenjem teritorije Srbije, a da će iz Rusije stići prvi deo opreme i tehnike, koja je „namenjena za popunjavanje rezervi Centra i za razvoj nastavno-trenažne osnove". Iznete su i informacije o povećanju efikasnosti srpskog sistema reagovanja na vanredne situacije, čemu su doprinele i obuke srpskih stručnjaka u obrazovnim ustanovama Rusije i nastavnim kompleksima na teritoriji Centra, kao i „isporuke moderne vatrogasne i spasilačke tehnike u Srbiju“. Najavljeno je da će tokom sledeće sedmice Centar posetiti delegacije i nekih drugih ambasada sa sedištem u Beogradu.

Prema nezvaničnim informacijama, ideja predstavnika SRHC je da roz ovakvuposetu svoje američke kolege i predstavnike SAD uvere da se ne bave špijunažom, o čemu se već neko vreme spekuliše u medijima. SAD su u nekoliko navrata isticale zabritutost zbog izgradnje, a još više zbog aktivnosti SRHC u Nišu, a sredinom prošlog meseca o tome su govorili i američki ambasador Skat, kao i visoki zvaničnik Stejt departmenta zadužen za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji.-Brine me takozvani humanitarni centar, ne zbog onoga što je sada, nego zbog onoga što bi mogao da postane, pogotovu ako Srbija ispuni ono što je Rusija tražila: specijalni status i imunitet za svoje osoblje.

Ne verujemo da Rusija ima dobre namere da pomogne Balkanu da ide ka EU - rekao je Ji.

Извор: danas.rs

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0