Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Testiran superbrzi voz, radi po sistemu magnetne levitacije

12.07.2017. 21.22
23 3

Američka startap kompanija Hajperlup uan (Hyperloop One) koja razvija futuristički superbrzi voz "Hajperlup", uspešno je izvršila prvi test sistema magnetne levitacije, saopšteno je iz kompanije.

Koncept "Hajperlupa" zasniva se na kapsulama koje u vazduhu održavaju magneti i koje kroz tunele jure brzinama i do 1.200 kilometara na sat.

Ovu ideju, koja u svetu prevoza nije nova, oživeo je 2013. Ilon Mask, mozak iza električnih automobila Tesla i svemirskog programa SpejsEks (SpaceX).

Testovi su vršeni u maju u pustinji blizu Las Vegasa. Testirana mašina se podigla iznad šina i letela oko pet sekundi zahvaljujući magnetima, dostigavši pritom brzinu od 112 kilometara na sat, navodi se u saopštenju.

"Stvorili smo prazninu i bukvalno smo ubacili nebo u tunel, kao da letite na visini od 60.000 metara", navela je kompanija, koja je već sa uspehom testirala potisni sistem. Ovoga puta su testirani motor, magnetna levitacija i elektromagnetne kočnice.

Takođe, kompanija je objavila da je napravila prototip kapsule od aluminijuma i ugljeničnih vlakana, namenjene prevozu ljudi i tereta kroz tunele. Dužina kapsule je 8,5 metara.

Извор: rs.n1info.com

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 3
Realista

12.07.2017. 23.41

Lud'lo. A za to vreme u Srbiji...

Momo Kapor Junior

12.07.2017. 21.23

Da se ja pitam odmah bi narucio bar desetak komada a kredit bi uzeo iz Azerbejdzana ili tako neke zemlje...

crni domino

12.07.2017. 23.54

Lepa reklama za ovu kompaniju. Da podsetim; Nemci Kinezima vec prave nesto slicno sa brzinama do 600 km/h!!! U projektima su i magllevi koji nece imati sine niti mostove (!!!), vec stubove sa "O" pretenovima kroz koje ce prolaziti ti maglevi!!!!!!