Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Tramp je taman krenuo da "LOMI PUTINA", a onda je u sobu UŠLA MELANIJA i rekla "DOSTA"

08.07.2017. 13.12
12 0
Tramp je taman krenuo da "LOMI PUTINA", a onda je u sobu UŠLA MELANIJA i rekla "DOSTA"

Putin je porekao bilo kakvo uplitanje u izborni proces u SAD, a Moskva je još ranije zatražila dokaze za takve optužbe.

Podsetimo, Tramp je tokom predizborne kampanje obećao obnovu veza s Moskvom. No, na tom planu nije puno postigao, jer je njegova administracija suočena s istragama oko ruskog mešanja u izbore i veza između Trampove kampanje s Moskvom.

Govoreći na marginama samita G20 u Hamburgu, Tilerson je rekao da su dvojica lidera imala "vrlo snažnu i dugu razmenu mišljenja o toj temi. Predsednik (Tramp) je više puta pritisnuo predsednika Putina u vezi s ruskim uplitanjem - rekao je Tilerson.

- Dvojica lidera saglasila su se da je to ključna prepreka napretku američko-ruskih odnosa - istakao je Tilerson.

Složili su se da će se obavezati na "nemešanje u unutrašnje stvari SAD i naše demokratske procese, kao i one u drugim zemljama - dodao je.

No, ruski ministar spoljnih poslova Lavrov kasnije je istakao kako je Tramp prihvatio Putinovu ocenu da optužbe za rusko mešanje u američke izbore "nisu istinite".

Tilerson je ocenio da se dve države možda nikada neće složiti oko toga šta se zapravo dogodilo.

- Mislim da je u ovom trenutku predsednik Tramp s pravom fokusiran na to kako krenuti napred od nečega oko čega se u ovome trenutku ne možemo složiti - rekao je američki državi sekretar.

Susret Trampa i Putina na marginama samita G20 u Hamburgu bio je jedan od najiščekivanijih susreta neke dvojice političara poslednjih godina.

Uz pomoć prevodilaca i u društvu svojih ministara spoljnih poslova razgovarali su šest minuta pre nego što su kamermani zamoljeni da napuste dvoranu.

- Drago mi je da sam vas sreo lično - dodao je Putin, naglasivši kako se nada da će sastanak doneti rezultate.

Razgovor je trajao duže od dva sata, a prva dama SAD-a Melanija Tramp je u jednom trenutku ušla u dvoranu i zamolila ih da već jednom završe, rekao je Tilerson kroz smeh.

- Toliko su se zapričali da je prva dama morala da interveniše - rekao je državni sekretar SAD.

- Bilo je puno tema za raspravu, uključujući Ukrajinu, Siriju i druge probleme, kao i bilateralna pitanja - rekao je nakon ruski predsednik Vladimir Putin.

- Nekoliko puta smo se vraćali borbi protiv terorizma i sajber sigurnosti - dodao je.

Tilerson je kazao da su Putin i Tramp dobro "kliknuli" i da je "hemija bila pozitivna".

Dodao je da su dvojica predsednika razgovarala o budućnosti Sirije, složivši se "oko toga šta bi trebalo da bude ishod", iako imaju različite ideje kako to postići.

Ipak, uspeli su da dogovore prekid vatre na jugozapadu Sirije uz granicu s Jordanom koji stupa na snagu u nedelju, potvrdili su i Tilerson i Lavrov.

SAD i Rusija u tajnosti su razgovarali o proglašenju "zona deeskalacije" na jugu Sirije, rekli su početkom aprila zapadne diplomate i regionalni zvaničnici.

Razmatrali su prekid neprijateljstava u provinciji Dera, na jordanskoj granici i Kuneitri, uz Golansku visoravan koju kontroliše Izrael.

Извор: blic.rs

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0